Ořechovka

30 ks zelených ořechů 1 kg cukru 1 l ovocneho destilatu  1 l vody 1 lžička skořice kousek vanilky Ořechy omyjeme, rozpůlíme, vložíme do láhve, přidáme skořici, vanilku a zalijeme. Sklenici uzavřeme a vše necháme uležet 6 týdnů, občas lahví zatřepeme. Cukr svaříme s potřebným množstvím vody na hustý sirup a pak vychladlý přilijeme k ořechům v lihu. Necháme ještě 3 týdny, pak ořechovku přefiltrujeme a stočíme do lahví. Dáme odležet na další 2-3 měsíce.

Domácí griotka

1 kg višní 0,5 kg pískového cukru 0,5 l vody Do nádoby (třílitrová sklenice) dáme omyté a odpeckované višně. Prosypeme je cukrem a zalijeme je ovocným destilatem. Překryjeme celofánem, dobře zavážeme a necháme nejméně 1 měsíc (dokud se cukr nerozpustí) v chladnu odležet, občas protřeseme. Hotový likér scedíme a nalijeme do lahví.

Likér z ovocného destilátu s chutí po anýzu.

400 g cukru krystal 20 g anýzu 0,5 l vody 0,3 l ovocného destilátu 3-4 lžíce citrónové šťávy Do 0,3 l ovocného destilátu hodíme anýz a necháme 14 dní louhovat, občas promícháme. Anýzovku přecedíme. Vodu povaříme s cukrem, až se rozpustí, necháme vychladit. Cukrový sirup smícháme s anýzovou vodkou, přidáme 3-4 lžíce citrónové šťávy, zamícháme a můžeme konzumovat.

Bezový likér z plodů bezinek

2,5kg kuliček bezu (bez stopek) 1ks citrónu 1l alkoholu na 1l šťávy 0,5kg cukru několik hřebíčků Omyté kuličky bezu rozmačkáme a dáme na 15-20 minut vařit (bez vody!). Bezinkovou hmotu protlačíme přes sítko s malými oky. Na 1 l šťávy přidáme 0,5 kg cukru. Přihodíme na plátky pokrájený, dobře omytý citrón, několik hřebíčků a vaříme dalších 30 minut. Po vychladnutí doplníme nálev alkoholem a vše slijeme do jednotlivých lahví.