Pálenice Mšec

Pěstitelská pálenice Mšec

Pálenice se nachází v obci Mšec na staré karlovarské silnici ze Slaného do Řevničova a Karlových Varů. Nejsnáze se k nám dostanete autem - z Prahy tu budete za 45 minut, ze Slaného za 10, z Kladna za 20, z Rakovníka za 30 a z Berouna za 45 minut. V obci Mšec se nacházíme v Zámeckém dvoře ( u kostela ) 2 minuty z náměstí od radnice a pošty. Ve Mšeci Vám každý řekne, kde je zámek a kostel uvidíte sami.

Každý kvas je zpracováván samostatně, což předchází pozdějším dohadům o kvalitě ovoce a tím i pálenky, proto je dobré, aby množství ovoce či kvasu odpovídalo násobkům kapacity kotle tedy 300, 600 a 900 atd. litrů kvasu. Pokud máte méně ovoce, či kvasu, je dobré nalézt „partnera“ - souseda, který do toho půjde s Vámi, nebo můžete získat deputátní ovoce přímo od nás. Snažte se prosím o dodržení uvedených objemů. Nechceme kvasy slučovat a dávat Vám anonymní pálenku z „velkovýroby“, kde se slučuje ovoce od spousty pěstitelů. Chceme Vám udělat tu Vaší a jenom VAŠÍ pálenku. Vždyť ta je přeci ta nejlepší.

Pálení ovocných kvasů je tradiční metodou zpracování ovoce. V případě pěstitelského pálení se jedná o výjimku ze zákonů o lihu a o spotřební dani a je oproti standardní výrobě destilátů zatíženo nižší spotřební daní, která je na něj uvalována.

Aby se jednalo o pěstitelské pálení, musí toto pálení splňovat tyto podmínky.
  • Zpracovávané ovoce je z pěstitelské činnosti pěstitele, nebo bylo získáno jako deputát (nebylo získáno nákupem apod.).
  • Omezení výroby alkoholu na rodinu pěstitele a jedno období (odpovídá jednomu roku od 1.7. roku do 30.6. roku následujícího).
  • Limit výroby. Tento limit je 30 l absolutního alkoholu, což odpovídá 60 litrům 50% alkoholu. Tento limit bývá pokládán za příliš nízký a to zejména na Moravě.
  • Zákaz prodeje takto získaného destilátu.
  • Ovoce pro pěstitelské pálení nesmí být nijak přislazováno.
Pěstitelům je nabízen dvojí způsob zpracování ovoce na ovocnou pálenku.
Pěstitel si sám založí a vyrobí kvas a po dokvašení ho doveze do pálenice, kde mu jej za, nebo bez jeho účasti vypálí. Tento způsob se hodí pro zkušené pěstitele, kteří si sami chtějí ovlivňovat přípravu kvasu podle vlastních receptů.
Pěstitelé, kteří se z jakéhokoliv důvodu nechtějí, nebo nemohou zabývat přípravou vlastního kvasu doma, si přivezou do pálenice pouze ovoce a tím jejich práce končí. Po vypálení kvasu jsou vyzváni dohodnutým způsobem k vyzvednutí pálenky.